maandag 29 april 2013

Mindfulness voor kinderen


29/04/13

Ik ben vandaag naar de bibliotheek van de  Karel de Grote Hogeschool gegaan, en vond daar dit interessante boek :

Dewulf D., Persoons B, Benoit V. (2009) Mindfulness voor je kids. Uitgevrij Lannoo nv, Tielt.

Deze man geeft al vele jaren mindfulnesstraining aan volwassenen en kreeg het idee om dit boek te schrijven van zijn cursisten. Een veel gehoorde uitspraak was: ‘dit hadden we al op school moeten leren!’. Daarop is hij op zoek gegaan naar trainingen en nam hij contact op met Berti Persoons (docent mindfulness en leerkracht in een lagere school) en Veronique Benoit (bezieler van Kiddy Minds). Ze hebben samengewerkt en het boek dat voor me ligt is het resultaat.
Wat is mindfulness: het is een methode om aandacht te geven aan het hier en nu, dat is namelijk het enige moment dat we hebben. Mindfulness gaat over je goed voelen in het nu, of dit nu rustig is of druk, moeilijk of makkelijk.

Wat is de link met meditatie? De link met meditatie is het feit dat je stilstaat bij het nu en dit aanvaardt. Het is een vorm van meditatie, die actueel is en momenteel een sterke opgang kent.
In dit boek staan methodes om dit aan te pakken, ze werken met verhalen om de kinderen te inspireren tot rust en zelfvertrouwen.De voordelen van mindfulness voor kind en begeleider zijn :

-  een verdieping van de onderlinge communicatie en de emotionele intelligentie van het kind.
- de begeleider en het kind leren eerlijk te kijken naar zichzelf en de wereld
- het kind mag zichzelf zijn
- het kind krijgt bagage om met de moeilijkheden van het leven om te gaan
- de begeleider en het kind leren met stress, angsten en verandering om te gaan

De aanpak van de sessie :
1.       Neem voldoende tijd en ruimte voor elk verhaal
2.       Wees alert en ontvankelijk voor de reacties van het kind
3.       Neem tijd voor stilte. Begin en eindig iedere sessie met drie geluidssignalen. Het is een moment om even de ogen te sluiten en stil te worden. Je kan hiervoor een belletje, xylofoon of glockenspiel gebruiken.
4.       Lees de verhalen langzaam voor.
5.       De kinderen kunnen een zittende of liggende houding aannemen. Specifieke handhoudingen kunnen de kinderen helpen bij het concentreren.De rug van de hand op de andere hand die open is, of de handen op het hart. Bij een lighouding kun je iedereen met de hoofden naar elkaar laten liggen.
Vervolgens kun je een van de verhalen uit het boek voorlezen. Ik zou ze voor de kleuters wel wat inkorten. Fragment uit Pol de Trol:
Pieter lag lekker lui onder een grote appelboom te luisteren naar het gekakel van de kippen. Nu en dan keek hij door de spleetjes van zijn ogen en volgde de wolken hoog in de lucht.
Pieter was net acht geworden. Gisteren om precies te zijn. Hij dacht aan het boek dat hij gekregen had van Pol de Trol.
‘.....
Met een glimlach keek Pol de Trol Pieter aan. ‘Ga je mee op avontuur? ‘De schat zoeken’. ‘Welke schat?’ zei Pieter met een bevend stemmetje.’ Pol lachte. ‘De schat die in jou verborgen zit’
Vervolgens worden er nog een aantal  andere meditaties voorgesteld. Het boek gaat verder in op allerhande thema’s uit de meditatie op kinderniveau zoals bewust ademen, bewust eten, lichaamsbewustzijn aan de hand van Pol de Trol en een andere figuren : Kwebly, Hartenlief, Grommy.
Ik vind dit een boeiend boek en het opent pistes om verhalen op kleuterniveau te vertellen.
‘Je lichaam is er altijd.
Geef aandacht aan je lichaam en je zal ontdekken wat het nu allemaal voelt
Luister naar je lichaam en ontdek wat het nu allemaal zegt
Als het je teveel wordt, dan protesteert je lichaam.
Als je luistert naar je lichaam, kun je beter met moeilijkheden omgaan.
Je ontdekt hoe je rust kan vinden.’

Persoonlijk werd ik sterk aangesproken door het 5 de hoofdstuk : ‘De steile klim’, waarin een verhaal staat over een berg , de kinderen worden aangezet tot het zich verbeelden van een berg en dit in detail. Daarna verbinden ze eigenschappen aan deze berg : rustig, vredig, stil, aanvaardend, stevig, onverzettelijk. Dit verhaal zou je in verkorte versie zeker aan de kleuters kunnen vertellen.
Dit boek ga ik zeker nog raadplegen, ik vind het zelf een aanrader. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten